Bár a szervezet csupán néhány hónapos múltra tekint vissza, elmondhatjuk, hogy csupán ebben a formájában ilyen fiatal. A művelődési ház és könyvtár, az uszoda és a sporttelep külön-külön több évtizedes múltra tekintenek vissza.

A közös kezdőpont mindhárom intézmény életében a MÁV volt.

A művelődési ház és könyvtár elődjeként szokták emlegetni azt az 1945-ben fából épített épületet, melyet a vasutasság önerőből készített. A „valódi” művelődési házat 1948-ban adták át. Jelenlegi állapotát 1990-től ismerjük. Az évtizedek alatt többször is gazdát cserélt az épület, nagyrészt a vasút berkein belül. Hol művelődési házként, hol oktatási és művelődési központként, hol pedig VOKE Vasutas Művelődés Ház és Könyvtárként üzemelt mindaddig, míg a helyi önkormányzat át nem vette az épületet 2015-ben. A város közművelődési megállapodás keretein belül támogatta az intézmény működését. 2016-tól a jelenlegi év elejéig egy szintén önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit kft. üzemeltette. Többfunkciós jellegét a mai napig is őrzi.

Az uszoda épülete szintén a nagy múltú közlekedési vállalatnak köszönheti létrejöttét még 1987-ben. Egy csapat lelkes vasutas, egy országos szakmai vetélkedő első helyezésének nyereményét ajánlotta fel az uszoda létrejöttéhez. Később, kikerülve a vasút profiljából az üzemeltetését a TRV Zrt. látta el a helyi önkormányzat anyagi segítségével. Az év elejétől az üzemeltetést a jelenlegi szervezet látja el.

A sporttelep múltja összeolvadt a ZVSC-vel, melyet 1947 óta tartanak számon. A több sikeres, országos és megyei helyezéseket szerzett szakosztályok némelyike jelenleg is működik. A sporttelep ugyancsak keresztülesett a tulajdonos váltáson 2015-ben, melyet eredetileg a ZVSC egyesülete üzemeltetett a város támogatásával. Szintén ez év elejétől képezi a szervezet részét.

Jelenleg a fent említett három intézmény a Záhony Városi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. égisze alatt működik.

DIGITÁLIS JÓLÉT PROGRAM PONT

Záhonyi Művelődési Ház és Könyvtár a Digitális Jólét Program keretén belül olyan lehetőséget biztosít a digitális ökoszisztémában való boldoguláshoz manapság már elengedhetetlenek. Mentor segítségével igazodhat el az informatika és a digitális világ berkein belül.

Támogatók

Az oldal viselkedés alapú cookie-kat használhat.
További Információk Elfogad Elutasít